Одговори на питања родитеља у оквиру Дана отворених врата Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања

Почетна > Актуелно > Одговори на питања родитеља у оквиру Дана отворених врата Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања
Децембар

24

2020

Одговори на питања родитеља у оквиру Дана отворених врата Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања

 

Поштовани родитељи,

хвала вам на учешћу у Данима отворених врата нашег Тима за заштиту од дискриминције, насиља, злостављања и занемаривања, постављаним питања и сугестијама. Питања за нутриционисту  и сарадника за превентивно здравствену заштиту  могу се груписати у неколико целина:

 

-          Питали сте о враћању распореда оброка доручак-ужина-ручак

У нашој установи, као и у ПУ „Ђурђевдан“, чији је оснивач такође Град,  од започињања радова на реконструкцији   вртића „Бамби“ и централне кухиње распоред оброка који се деци сервирају измењен је по редоследу доручак-ручак-ужина. Овакав распоред оброка није новина, а у неколико предшколских установа по овом принципу храна се послужује годинама уназад.  Иако се показало да деци прија овакав распоред оброка по окончању радова на централној кухињи вратиће се пређашњи распоред.  

-          Питали сте о квалитету оброка и разноврсност  ужине

Установа веома води рачуна о квалитету оброка и разноврсности, поштујући Правилник о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи. По узрастним групама предвиђен  је норматив по детету , а установа је обезбедила и додатак за свако дете које изрази жељу за њим. Васпитачи прате свако дете и подстичу да  поједе оброк, информишу родитеље свакодневно, а од васпитача се добијају и потребне информације како деца реагују на одређену врсту оброка, што нам даје смернице за даље планирање оброка.  Ужина је оброк који деца радо конзумирају, два пута недељно заступљени су  воће и кекс,  у летњим месецима и чешће, а у осталим данима припремају се колачи и пецива домаће производње или млечне ужине, попут сутлијаша, гриза или пудинга.

 

-          Питали сте о доручку као првом оброку у вртићу - сладак доручак, млечни производи, јаја  и житарице

Сладак доручак је препоручљиви бар једном недељно се примењује уз напитак. Нутритивно сладак доручак задовољава препоручени постотак унетих вредности предвиђених за доручак. Млечне производе деца редовно добијају кроз напитак, млечне намазе или као састојак у  колачима, пецивима и другим јелима. Јаја и житарице су  присутни у потребној мери кроз припрему оброка, осим за децу која су алергична на ове производе.

-          Питали сте  о доступности информација  у вези са недељним јеловником

Сваког понедељка јеловник се излаже на паноу испред вртића или улазним вратима   вртића, због епидемиолошке ситуације, тако да је доступан родитељима. Кроз питања родитеља уочили смо да један број родитеља, ипак није довољно информисан. У наредном периоду трудићемо се да доступност јеловника буде боља и да родитељи путем вибер група буду обавештени. Такође, на сајту наше установе недељно ћемо објављивати јеловник.

-          Питали сте о реконструкцији централне кухиње вртића „Колибри“

Централна кухиња вртића „Колибри“ припада ПУ „Ђурђевдан“, чији је оснивач град Крагујевац.  До сада смо имали одличну сарадњу и у тој кухињу већ дуже време припремају се оброци и за децу из наше установе због радова који су у току. Да ли је у плану и реконструкција кухиње у другој предшколској установи  је питање на које наша установа не може да одговори. 

 

-          Питали сте о месним прерађевинама у исхрани деце

Правилником о исхрани деце у предшколским установама дозвољено је коришћење месних прерађевина са најмање нитрата и нитрита, као што су печеница, суви врат, хамбуршка сланина, пилећа прса. Ови сухомеснати производи као најквалитетнији  користе се у нашој исхрани.

 

-          Питали сте о честој употреби млевеног меса

Месо се меље у нашим кухињама и користи се само најквалитетније свињско и јунеће месо прве категорије.  Обзиром да су у вртићу деца узраста од 6 месеци до 7 година, млевено месо деца радо конзумирају, примерено је употреби за све узрасте, а једном недељно деци се послужује и комадно месо (печење, риба и слично).

 

-          Питали сте о примени епидемиолошких мера у вртићу

Заштита здравља деце и запослених приоритет је у условима епидемије, а све епидемиолошке мере које су прописане спроводе се у свим вртићима.Сваки вртић има Протокол рада, а установа је израдила и Оперативни план заштите који примењијемо у потпуности. Установа има довољне количине и на време обезбеђује дезинфекциона средства, у складу са радом у условима високог ризика.

 

-          Питали сте о стоматолошким прегледима у установи

Дечја превентивна стоматологија ради у складу са препорукама Министарства здравља у условима епидемије. Организују се систематски прегледи деце у вртићу, а интервенције се обављају у ординацији. Прање зуба у предшколским групама  у вртићу не спроводимо ове године због актуелне епидемиолошке ситуације. 

 

-          Питали сте о превентивним здравственим прегледима деце и мерење висине и тежине, преглед стопала

 Сви превентивни прегледи деце обављају се у Диспанзеру за здравствену заштиту деце, а мерење висине и тежине у нашој установи се обавља редовно 4 пута годишње , у септембру, децембру, марту и јуну месецу. Што се тиче прегледа стопала код деце старије од 3 године, овом проблематиком се бави наш сарадник-физиотерапеут, која врши обсервацију, праћење и бележење појава нарушених постуралних параметара.

 

-          Питали сте у вези са негом деце у установи

Нега деце се спроводи у складу са узрастима , а усвајање културно-хигијенских навика код деце врши се уз надзор медицинске сестре васпитача или васпитача. Родитељи су важан партнер на успостављању ових навика.