Исхрана у ПУ "Нада Наумовић"

Правилна исхрана је кључни предуслов за добро здравље деце. У нашој установи, исхрана није само питање снабдевања телом потребним хранљивим материјама, већ и важан аспект социјализације и осамостаљивања детета. Наша обавеза је да деци пружимо уравнотежену и разноврсну исхрану која подстиче здрав раст и развој.
Јеловници се припремају у складу са стручним нормативима и стандардима, уз пажљиво планирање и организовање исхране. Циљ нам је да обезбедимо адекватне нутритивне потребе деце, поштовањем приципа правилне исхране, које обухватају:
1. Рационална исхрана - адекватан енергетски унос у зависности од узраста детета, уз баланс између унете енергије и потрошње енергије за физиолошке процесе и физичку активност.
2. Оптимална храна - добро избалансирана исхрана која обезбеђује све потребне хранљиве састојке у одређеним количинама.
3. Разноврсна исхрана - Свакодневно укључивање свих група намирницама, са нагласком на биолошки вредне намирнице и разноврсна јела.
4. Сезонска исхрана - Примена намирница које су у сезони, чиме се обезбеђује свежина и нутритивна вредност.
5. Уравнотежена исхрана - Оброци који су распоређени у одређеним временским размацима, како би се подржао дневни ритам.
Јеловници се израђују од стране стручне комисије коју чине нутрициониста, сарадник на ПЗЗ, медицинска сестра из јаслица и кувар, који се води смерницама прописаним Правилником о нормативима друштвене исхране у установама за децу. Циљ је да оброци буду не само здрави и исправни, већ и разноврсни и да подстичу усвајање здравих навика од најранијих дана. 

Основни оброци: 
Доручак:
Јако важан оброк који обезбеђује енергију за психофизичку активност и добро расположење. Састоји се од намирница као што су хлеб, пециво, млеко, млечни производи, јаја, шунка, маслац и слично.
* Преподневна ужина: Мањи оброк, који може укључивати куване ужине као што су сутлијаш, пудинг, гриз или слана и слатка пецива из домаће радиности, као и воћне или млечне напитке. 
*  Ручак: Главни оброк који треба да буде разноврстан и укључује супе, чорбе, месо са прилогом и салате.

Ритам дана:
Оброци су организовани у складу са физиолошким потребама деце:
* Доручак : 8.00 - 8.30 ч.
* Ужина : 11.00 ч.
* Ручак : 13.00 - 13.30 ч.

Контрола и унапређење квалитета исхране :
* Регуларне санитарно- хигијенске контроле у свим приручним кухињама и објектима.
* Континуирана едукација васпитачког особља и родитеља.
* Примена савремених препорука за увођење нутритивно богатијих намирница у исхрани деце.
* Прати се сваки аспект припреме оброка, укључујући усклађивање са здравственим потребама деце и поштовање дијететских правила са алергијама и другим здравственим проблемима.

Организација исхране:
Оброци се припремају у једној централној кухињи која има капацитет да припреми 1500 целодневних оброка и дистрибуирају се у девет објеката наше установе.
Наши приоритети су здравље и добробит деце и трудимо се да свакодневно обезбедимо најбољу могућу исхрану која подстиче њихов правилан раст и развој.